• 40 jaar srefidensi

  Op 25 november 1975 vond de proclamatie van Suriname plaats in aanwezigheid van koningin Beatrix en premier Den Uyl. Suriname is vanaf dat moment een onafhankelijke republiek. Als eerste president van de Republiek Suriname werd J.H.E. Ferrier beëdigd.

  Het streven naar de onafhankelijkheid werd op 15 februari 1974 aangekondigd door premier H.A.E. Arron. In de regeringsverklaring werd opgenomen dat de onafhankelijkheid 'per ultimo 1975' zou plaatsvinden.

  Voor 1974 waren er natuurlijk al enkele nationalistische c.q. politieke groeperingen die de onafhankelijkheid van Suriname propageerden m.n. de P.N.R. (Partij Nationalistische Republiek).

  Niet alle groeperingen in het land waren voorstanders van de onafhankelijkheid, maar na het bereiken van consensus omtrent de totstandkoming van de onafhankelijkheid hebben de oppositionele als coalitie partijen elkaar de hand gereikt. Op 19 november 1975 keurden de Staten unaniem de nieuwe grondwet en de vlag van Suriname goed en stemden voor de beëindiging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

  Bij verdrag werd overeengekomen dat Nederland voor 3,5 miljard Nederlandse gulden aan ontwikkelingshulp zal verlenen. Vlak voor en na de onafhankelijkheid vond een grote uittocht van emigranten plaats die hoofdzakelijk naar Nederland gingen.

  Srefidensi Dey, oftwel Onafhankelijkheidsdag, is een dag die vol overgave wordt gevierd. Op deze nationale feestdag trekken mensen traditionele kleding aan, gaan de straat op en feliciteren elkaar met de onafhankelijkheid. In 2015 is het precies 40 jaar geleden dat de proclamatie plaats vond van de onafhankelijke republiek Suriname. Srefidensi Dey is een begrip binnen de Surinaamse gemeenschap.

  Hoe vier jij Srefidensi Dey?

 • 75 BS-ers in portret

  Zo divers qua bevolking als het land Suriname zelf is, zo bijzonder is het ook dat haar bewoners over de hele aardbol uitgewaaierd zijn. Een waardevol gegeven wat ook de Surinaamse fotograaf Raul Neijhorst niet ontgaat. Gelegen naast een Britse én een Franse kolonie, voor haar de enorme oceaan en achter haar het ondoordringbare oerwoud van Brazilie, is Suriname op een bijzondere manier redelijk geïsoleerd/op zichzelf gelegen. Wil een Surinamer verder dan de landsgrenzen, dan is het pakken van een vliegtuig de meest logische vervoerswijze. En zo geschiedde. Surinamers gingen buiten de landsgrens: Nederland, Verenigde Staten, Nederlandse Antillen, Brazilië, België of Frans Guyana. Niets is te ver. Anderen bleven juist, Suriname zelf biedt immers ook genoeg: ongerepte natuur om te vertieren, een koloniale stad met een rijke, maar korte, historie, mensen van verschillende afkomsten en hun daarbij behorende culturele rugzak, de genoeglijkheid van een kleine stad en natuurlijk een fijn klimaat.

  Met dit project wil Raul Bekende en Bijzondere Surinamers in Suriname, Nederland en andere landen van de wereld zichtbaar maken. Een presentator van volle Surinaamse komaf kan in Nederland bekendheid genieten om dat wat hij of zij gedaan heeft, iets wat in Suriname zelf geenszins bekend is. Andersom kan ook, een Surinamer die in het land zelf hit na hit scoort maar in Nederland bij de Surinamers geen lichtje doet branden. En dat terwijl hun gemeenschappelijke deler juist is is waar een Surinamer altijd trots op is: het Surinamer zijn óf voelen. Feit is dat beide personen, de een in Nederland, de ander in Surinamer hun sporen verdiend hebben. En zo zijn er vele mensen met Surinaamse roots die all over the World goed bezig zijn.

  De keuze voor 75 personen met een sterke binding met Suriname was ingewikkeld. Zonder te passeren, zonder afbreuk te doen, zonder te verwaarlozen, zonder te …, is er een groep van 75 BS-ers ontstaan. Allen hebben hun sporen nagelaten in een samenleving waarin zij Suriname uitdragen. En ja, 75, is eigenlijk weinig, want Suriname kent ruim 900.000 bijzondere mensen. Ongeveer 500.000 gevestigd in Suriname en de rest in Nederland, Amerika, Curacao en nog vele landen in de wereld.

  Lees Meer

   

 • Verkoopagent (M/V) regio Amsterdam en Paramaribo

  Als je graag eigen baas bent en commercieel sterk in je schoenen staat is dit wat voor jou; Stichting Club-Paradise is op zoek naar verkoopagenten die op ZZP-basis aan de slag gaan om reclamezendtijd op Club-ParadiseFM en SurinamStars te verkopen.

  Wat heb je nodig?
  Commerciële instelling, Intrinsieke motivatie, Overtuigingskracht, inventiviteit en enthousiasme, Communicatieve vaardigheid, Uitstekende people-skills. Een bestaand zakelijk netwerk is geen noodzaak, het geeft je wel een voorsprong. Woonachtig in Amsterdam of Paramaribo.

  Eigen verantwoordelijkheid! Als verkoopagent ligt jouw eigen succes ook echt in jouw handen. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor het verkoopproces van A tot Z: Zoeken van potentiële adverteerders, Benaderen van deze prospects, Interesseren / voorlichten / adviseren / offreren, Het sluiten van de deal. Het begeleiden/bijsturen van de commercialcampagne. Het opbouwen van een portefeuille met langdurige zakelijke relaties. Uiteraard word je vanuit Stichting Club-Paradise ondersteund op het gebied van sales materialen, luistercijfers e.d. De kritieke succes factoren liggen echter in jouw hand. Natuurlijk zorgt Stichting Club-Paradise ook voor een zeer interessante provisieregeling; als jouw aanpak werkt betekent dit een zeer goede verdienste.

  Reageren? Ben jij de enthousiaste persoon met overtuigingskracht die wij zoeken? Stuur dan z.s.m. een begeleidende brief en je CV naar info@surinamstars.com. Voor vragen is het mogelijk te bellen naar Simone Spong: 0654625355