:: Biografie

 OME JOHN

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

John Grames werd geboren op 14 oktober 1950 in Paramaribo. 

John kwam in 1990 naar Nederland. John werkt sinds 1997 als programmamaker voor 'RAZO' in Amsterdam Zuidoost. Zijn programma bestaat uit interviews en er komen veel bellers aan bod om vragen te stellen. Het programma wordt bijna volledig in het 'Sranan tongo' (Surinaams) verzorgd, ook voortkomend uit de behoefte van het publiek, maar allereerst omdat in deze taal bepaalde zaken beter uit te drukken zijn.       

John begon zijn radio carriere in Nederland bij 'Radio Flevoland' in Lelystad, waar hij voorzitter werd van 'radio allochtonen Lelystad'. Hij werkte daar tot 1995 en was ook raadslid. Daarna vertrok John naar Amsterdam waar hij 2 jaar voor 'radio Kankantrie' heeft gewerkt.

John staat bekend om zijn 'Sranan kulturu' (Surinaamse cultuur) kennis. Zijn hoofdtaak bij radio RAZO is dan ook cultuuroverdracht. Dankzij de media heeft John vele luisteraars van zowel de jongere generatie van Surinaamse afkomst als ook mensen van andere etniciteit weten te boeien en te voorzien van culturele en informatieve achtergronden. Maar ook radio collega's respecteren Ome John. Zelf dankt John zijn Kulturu kennis aan het feit dat het eigenlijk altijd al deel uit heeft gemaakt van zijn leven. Aan de Baglinweg in 'Willem nooit- meer-kondre' heeft John veel culturele ervaring op weten te doen. 

Ook aan zijn moeder heeft hij veel te danken. En door zijn, al op jonge leeftijd, interesse voor de Surinaamse keuken. Zijn Moeder zwaaide vroeger de scepter in de keuken van 'Court-Charity', waar ook feesten werden georganiseerd van onder andere 'Botai' en 'Lieve Hugo'. Zelf werkte John later in de meeste eettentjes van Suriname. Zijn laatste werkgever was 'Rio' in La Tour. Zijn specialiteit is natuurlijk 'Kulturu nyan'. En daardoor groeide ook zijn culturele interesse. John sloot zich aan bij Surinaamse culturele verenigingen.

John voelt een sterke betrokkenheid naar de Surinaamse gemeenschap toe, hij organiseerde zelf ook feestjes. In 2004 ontving John tijdens een 'Ingi-Prey' een huldiging voor zijn werk in de afgelopen jaren.

Met dank aan: www.awidya.com

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!