:: Biografie

 MAX NIJMAN †

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Max Reinier Nijman werd geboren op 18 maart 1941 te Moengo, Suriname. Hij overleed op 19 januari 2016.

Max komt uit de bauxietstad Moengo. Met een moeder als zangeres is het zingen hem met de paplepel ingegoten. Naast zingen werkte Max bij een bauxietbedrijf.

CD Max Nijman - Mi FassiMax maakte zijn debuut op 16 jarige leeftijd tijdens een benefietshow van de plaatselijke Moegonese voetbalclub. Tijdens dit debuut maakte hij diepe indruk op het publiek en was Max de nieuwe ontdekking uit Moengo. Hij bracht covers ten gehore, onder andere nummers van de soullegend Brooke Benton. Na dit succes kreeg ook Paramaribo lucht van het talent in Moengo en kwamen de boekingen voor optredens binnen stromen. 

Max Nijman wordt in Suriname wel 'soulman number one' genoemd. Hij is populair omdat hij altijd in zijn moedertaal zingt. Max heeft opgetreden met onder andere grootheden als "the Mighty Sparrow", "Wilson Picket", "Brook Benton", "Johnny Nash" en "Ben E. King".

Toen Max in 1968 naar Nederland vertrok om een artiesten bestaan op te bouwen, werd er veel aandacht besteed aan zijn vertrek. Er kwam een afscheidsoptreden en er werd een avondvullend televisie programma gemaakt. Ook werd er een grammofoonplaat uitgebracht met zelfgeschreven ballads van het afscheidsoptreden. Dit op initiatief van The Mighty Sparrow. 

In Nederland volgt een periode van werken en naast zijn werk CD's maken. Hij bekendste nummers zijn  Katibo, Adjosi en Ai Sranan. 

Max Nijman werd op 4 juni 2005 gehuldigd in zijn geboorteplaats Moengo. In 2005 is het namelijk precies 45 jaar geleden dat hij begon in de showbizz. Met de jubileumshow in Moengo gaat een hartenwens van de 64-jarige Nijman in vervulling. De laatste jaren trad Max vooral op in Paramaribo. Moengo vindt hij daarom een aparte ervaring, ook omdat hij daar zijn eerste stappen zette op het podium. Op 18 juni 2005 stond er ook nog een show van Max Nijman met Percy Sledge en Swamp Dogg in de Antony Nesty Sporthal. Dat moest een grootse viering worden van zijn 45 jarige jubileum. 

In november 2005 is Max gedecoreerd door de president van Suriname drs. R.R. Venetiaan tot 'Ridder in de ere orde van de gele ster'. Op donderdag 16 februari 2006 zal de ambassadeur van Suriname in Den Haag deze decoratie uitreiken.   

Max was in maart 2007 in Torrevieja op vakantie om van de Spaanse zon en warmte te genieten. Door een complicatie aan de nieren, was een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Hij lag sinds 13 maart 2007 in het Spaanse Ziekenhuis USP San Jaime (Torrevieja, Alicante), vanwege een nierpathologie. Max voelt zich weer super en hij verzekert zijn fans dat hij zich elke dag beter voelt en hij een zeer goede behandeling genoot in het ziekenhuis. Hij moest helaas verschillende concerten annuleren, maar is inmiddels weer terug in Nederland, wel zal hij het nog zeker drie maanden rustig aan moeten doen.

In januari 2012 stond hij nog succesvol op de planken in zijn geliefd geboorteland Suriname. Max heeft ernstige hartproblemen. In een ziekenhuis in Martinique kreeg hij onlangs een pacemaker. 27 februari  wordt hij per vliegtuig naar Parijs vervoerd, van waaruit hij per ambulance naar Nederland word gebracht. Zijn toestand is kritiek, daarom zal Max Nijman in het Universiteitsziekenhuis in Leiden worden opgenomen.
In november 2012 zette Oom Max, zoals vele hem noenmde, een punt achter zijn ruim vijftigjarige carrière. Tijdens zijn allerlaatste concert, in Paramaribo, kreeg hij de titel ‘Grootofficier in de orde van de Palm’, de hoogste presidentiële onderscheiding, voor zijn buitengewone verdiensten voor Suriname.

 

      © 2016 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!