:: Biografie

 JAGERNATH LACHMON Ü

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Jagernath Lachmon werd geboren op 21 september 1916 te Suriname en overleed op 19 oktober 2001 te Den Haag. 

Jagernath werd geboren in district Nickerie als jongste kind van zes kinderen. Zijn ouders waren als contractarbeiders uit Uttar Pradesh naar Suriname gekomen, waar zijn vader kok werd op de plantage Waterloo en zijn moeder suikerriet kapte. Later begonnen de ouders een klein boerenbedrijfje, en was Jaggernaths moeder melkboer in Nieuw-Nickerie.

Jagernath vertrok op 13-jarige leeftijd naar Paramaribo, en haalde daar zijn Mulodiploma. Op aanraden van een van zijn leraren besloot hij advocaat te worden. In die tijd kon men dit vak in Suriname alleen in de praktijk leren. Na lang zoeken vond hij de creoolse advocaat Julius Cesar de Miranda bereid als leermeester te fungeren. Dat een creool bereid was een Hindoestaan op te leiden maakte grote indruk op de jonge Jagernath en legde de basis voor zijn streven naar verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen dat voor de rest van zijn leven leidraad zou zijn.

In 1940 begon hij zijn eigen praktijk als advocaat, en in 1943 richtte hij met andere Hindoestanen de vereniging Djagaran op (Ontwaakt!). In 1947 was Lachmon een der oprichters van de Vooruitstrevende Hindoestaanse Partij (VHP), de grootste Hindoestaanse politieke partij van Suriname (later omgedoopt in Vooruitstrevende Hervormingspartij). Jagernath werd voorzitter, en behield die functie tot zijn dood. Bij de algemene verkiezingen van 1949 werd Lachmon wel lid van de Staten van Suriname, maar de NPS haal de 13 van de 21 zetels en kon dus een regering vormen. In 1955 verloor de NPS fors, en trok Lachmon een van de eigen kandidaten terug om Jopie Pengel, die net als Jagernath het proletariaat vertegenwoordigde, een tweede kans te geven. Van 1964 tot 1967 was Jagernath voorzitter van de Staten, de voorloper van de Nationale Assemblee.

Anders dan Jagernath was Pengel een fel voorstander van de Surinaamse onafhankelijkheid, evenals Henck Arron die Pengel opvolgde. Jaggernath was wel voorstander van de onafhankelijkheid van Suriname, maar pas op de lange termijn. De plannen van Arron gingen hem te snel en hij was bang voor overheersing van de Hindoestanen door de creolen. In de aanloop naar de onafhankelijkheid leidde zijn afwijzende opstelling zijns ondanks tot hevige rellen. Jagernath, om zijn eerbied voor het moederland vaak spottend Lachmon van Oranje genoemd, verzoende zich pas zes dagen voor de onafhankelijkheid met het idee.

In de periode na de Sergeantencoup huldigde hij het idee van het buigend riet dat de door hem bewonderde Mahatma Gandhi had gepropageerd, en dat door zijn opponenten spottend 'met alle winden meewaaien' werd genoemd. Toen in 1987 weer verkiezingen konden worden gehouden, was dat mede zijn verdienste. Zijn VHP kwam in de regering en Jagernath werd voorzitter van de Nationale Assemblee. In totaaal is hij vijf keer parlementsvoorzitter geweest. In juni 1999 werd hij in het Guinness Book of Records opgenomen, als langstzittende parlementariŽr ter wereld. Enkele jaren eerder was een aantal leden van de VHP uit onvrede over zijn koers uit de partij gestapt om een nieuwe partij op te richten. Zijn opvolging had hij slecht geregeld; hij leek zichzelf als onmisbaar en onvervangbaar te beschouwen.

Jagernath overleed in een hotelkamer in Den Haag, tijdens een officieel bezoek aan de Nederlandse regering als voorzitter van een parlementsdelegatie. Op 25 oktober 2001 werd hij te Paramaribo gecremeerd. Om de goede banden met de NPS te benadrukken werd het stoffelijk overschot niet alleen naar het VHP-partijkantoor gebracht, maar ook naar dat van de NPS. Lachmon werd als parlementsvoorzitter opgevolgd door Ram Sardjoe.

Jagernath was gehuwd met Fawziya A.L. Abdul Sovan.

Een standbeeld van Jagernath Lachmon staat op het Onafhankelijkheidsplein. Op het jaarlijkse Kwakoe Zomer Festival in Amsterdam Zuidoost wordt de Kwakoe Jagernath Lachmon Award uitgereikt. Hiervoor komen Surinamers in aanmerking die zich op sociaal -, of cultureel gebied verdienstelijk hebben gemaakt.  

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!