:: Biografie

 FRA FRA SOUND

 

:: Website 
www.frafrasound.com

:: E-mail 
info@frafrasound.com

 

Fra Fra Sound is een Surinaams-Caribische band, die Afrikaanse, Caribische, Latijns-Amerikaanse, soul, blues en funk muziek laat samen smelten in een eigen en aanstekelijk geluid. Opgericht in 1980, stond aanvankelijk de exploratie van Surinaamse kaseko, kawina en winti centraal, maar al snel ontstond de drang om zich niet alleen tot deze genres te beperken. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot een muziekformatie met internationale reputatie.


Efraïm Trujillo, Vincent Henar, Carlo Ulrichi Hoop, Andro Biswane, Michael Simon, Guno Kramer, Robin van Geerke

Fra Fra Sound is een Surinaams-Caribische muziekformatie met internationale reputatie. De muzikale kracht en inventiviteit van dit septet zijn niet onopgemerkt gebleven buiten Nederland. Opvallend is dat Fra Fra Sound zich even goed thuisvoelt op wereldmuziekpodia en -festivals, in jazzclubs en -festivals, als in theaters en concertzalen. Andersom geldt hetzelfde: wereldmuziek-liefhebbers, doorwrochte jazz-kenners en crossover aficionados voelen zich allemaal aangetrokken tot Fra Fra’s aanstekelijke muziek. In de afgelopen jaren verzorgde Fra Fra succesvolle optredens in Europa, diverse landen in Afrika, rondom de Indische Oceaan, het Caraïbisch gebied, Zuid-Amerika en in de Verenigde Staten.

Sinds de oprichting in Amsterdam, begin jaren tachtig zijn diverse musici lid geweest van Fra Fra Sound en heeft de band verschillende artistieke stadia doorgemaakt. Stond aanvankelijk de exploratie van Surinaamse kaseko, kawina en winti centraal, al snel ontstond de drang om zich niet alleen tot deze genres te beperken. Vanaf begin jaren negentig maakt Fra Fra van deze vrijheid gebruik om de uitgebreide verwantschappen tussen de diverse muziekstijlen die hun roots in Afrika hebben te onderzoeken. Vanzelfsprekend rekent Fra Fra niet alleen de Caraïbische en Latijns-Amerikaanse muziekstijlen tot de muziek van de Afrikaanse diaspora, maar ook de jazz, blues, soul en gospel van de Verenigde Staten. Fra Fra Sound is het gelukt om tot een volstrekt eigen geluid te komen, waarin Caraïbische en Afrikaanse ritmes en grooves op subtiele wijze worden verweven met jazz-improvisatie. African-Caribbean crossover avant la lettre - zo valt de muziek van Fra Fra nog het bondigst te karakteriseren.

De naam ‘Fra Fra’ heeft verschillende betekenissen: het staat voor een mengvorm, maar ook voor vreemd, anders, mysterieus; de onzichtbare verwantschap. Fra Fra is tevens de naam van een stam in Noord-West Ghana: de Fra Fra people. In die zin weerspiegelt de groepsnaam de verwantschap tussen muziek, dans, religie en wereldbeschouwing uit de Afrikaanse diaspora en West-Afrika. De oorspronkelijke verwantschap tussen Amerikaanse jazz, Surinaamse kaseko en Afrikaanse ritmes worden door Fra Fra inzichtelijk gemaakt, op een organische en altijd swingende manier.

Voortdurende artistieke ontwikkeling heeft Fra Fra Sound in een dusdanig open positie gebracht, dat de groep het zich heeft kunnen veroorloven om in projecten afzonderlijke Afrikaanse en Caraïbische invloeden te accentueren. Twee goede voorbeelden hiervan zijn Kaseko Revisited en Mali Jazz. Kaseko Revisited is een project, waarin Fra Fra Sound met behulp van vocalisten terug gaat naar haar Surinaamse roots. Met de concerten en de cd geeft Fra Fra een visie op de kaseko van de eenentwintigste eeuw. De cd Collaboration Musique D’Afrique - Mali Jazz is het bijzondere resultaat van de samenwerking met Westafrikaanse muzikanten, zoals de kora-virtuoos Toumani Diabaté. Deze cd wordt door internationale recensenten in één adem genoemd met geestverwante releases, zoals bijvoorbeeld Ernest Ranglins In search of the lost riddim, David Murray’s Fo Deuk Revue en Steve Coleman’s The Sign and the Seal. Muziek die een spannende confrontatie biedt tussen de hedendaagse Afrikaanse muziek uit de diaspora en de oorspronkelijke Westafrikaanse roots daarvan.

 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!